Ελιά!!! Ο ευλογημένος καρπός.

Δύο ημέρες πριν κλείσουν τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, η Αγγελική έφερε από το σχολείο μια τρισδιάστατη πανέμορφη κατασκευή ενός δέντρου ελιάς με καρπούς, έτοιμο για μάζεμα. Όταν το είδα αναμνήσεις  άρχισαν να κατακλύζουν το μυαλό μου. Όταν ήμουν μικρή ακόμα και βοηθούσα στη συγκομιδή των λιόδεντρων. Τα χρόνια πέρασαν και συνεχίζω να μαζεύω ελιές. Ευλογημένο δέντρο η ελιά και ευλογημένος ο καρπός που κουβαλάει.

Σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας και νίκης. Κανένα καρποφόρο δέντρο στον τόπο μας δεν υμνήθηκε, δε ζωγραφίστηκε, δεν τραγουδήθηκε όσο το λιόδεντρο. Αυτό το δέντρο αγαπάει τη θάλασσα και το μεσογειακό ήλιο. Mεγαλώνει ακόμα και σε άγονα & πετρώδη εδάφη και αντέχει σε συνθήκες ανομβρίας και δυνατών ανέμων.

Σε δύσκολους καιρούς

Η Ευλογημένη ελιά μας έθρεψε, μας φώτισε, μας ζέστανε, μας ομόρφυνε και μας γιάτρεψε. Μας κράτησε ζωντανούς σε εποχές στέρησης και μεγάλης πείνας. Αντέχει στα δύσκολα όπως και οι λαοί που το καλλιεργούν.

Αλίμονο σ’ όποιον τολμούσε να τις πειράξει, στην Αρχαία Αθήνα, αφού η τιμωρία ήταν εξοστρακισμός ή θάνατος. Στην σημερινή Αθήνα όμως κάποιοι θέλησαν να τις καταστρέψουν δίνοντας μας μάλιστα και το ανάλογο αντίτιμο για να κάνουμε νέες καλλιέργιες.

Η μητέρα μου έφτιαχνε σαπούνι αγνό από ελαιόλαδο, υποαλλεργικό και αντισηπτικό. Πολλοί άνθρωποι και σήμερα στηρίζουν τη βιωτή τους στη δημιουργία προιόντων με βάση την ελιά, είτε καλλυντικών είτε θεραπευτικών. Πυρηνέλαια προερχόμενα από τον πυρήνα (το κουκούτσι) της ελιάς χρησιμοπιούνται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και ο Πυρήνας για την θέρμανση των σπιτιών.

Χειροποίητο σαπουνι χωριάτικο

Ο Όμηρος το παρομοίασε με χρυσό υγρό. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, το περιγράφει σαν το τέλειο θεραπευτικό.

Με κλάδο ελιάς έρχονταν οι αγγελιοφόροι για σύναψη ειρήνης, ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες μοναδικό βραβείο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από τον «κότινο», δηλαδή την άγρια ελιά.

Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη που είναι και ο τόπος καταγωγής μου παρουσιάζει πολλά εκθέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια και συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή λαδιού. Παρακάτω βλέπουμε δύο από τα βασικότερα εργαλεία παραγωγής ελαιολάδου:

Μύλος . Εργαλείο παραγωγής ελαιολάδου                                  Ελαιοπιεστήρια

Όλα αυτά συζητήσαμε με τις κόρες μου για τον ευλογημένο καρπό και τις προετοίμασα να ανασκουμπωθούν να βοηθήσουν στη συγκομιδή  είτε με ήλιο, κρύο ή βροχή. Το λιομάζεμα γίνεται συνήθως κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια μικρά ή μεγάλα για να βοηθούν στα διαφορετικά στάδια εργασιών. Όλοι είναι χρήσιμοι.

Μακάρι και η Ελλάδα μας να έχει ευλογία και αντοχές σε όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει όπως αυτό το ευλογημένο δέντρο!

Σχολιάστε