Ιδέες για τα Χριστούγεννα που φέρνουν χαρά και κοστίζουν ελάχιστα!

Χριστούγεννα!!

Μια περίοδος μαγική!!  Γέννηση, ελπίδα, αγάπη, χαρά. Ο Μέγας Βασίλειος έρχεται με δώρα πνευματικά. Ο χοντρούλης Αϊ Βασίλης έρχεται από τις καμινάδες, από πόρτες και παράθυρα και αφήνει δώρα κάτω από το δέντρο.

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Οι εκκλησιές θα είναι κλειστές, οι επισκέψεις μεταξύ των οικογενειών μειωμένες στο ελάχιστο, κάλαντα και παιδικές φωνούλες δεν θα ακούγονται στους δρόμους. Εμείς όμως δεν θα πάψουμε να σκαρφιζόμαστε καινούργιους τρόπους και ιδέες για να ζήσουμε αυτές τις ημέρες μαγικά.

Παλιές συνήθειες που μπορεί να έχουμε όλοι μας πρέπει να τις συνεχίσουμε και φέτος σε μια περίοδο τόσο επιφορτισμένη.

Μια τέτοια συνήθεια αγαπημένη που δίνει χαρά και κοστίζει ελάχιστα έχουμε κι εμείς σαν οικογένεια και την πραγματοποιούμε παραμονές Χριστουγέννων. Είναι κάτι σαν παράδοση αυτών των ημερών.

Τρία χρόνια πριν, παραμονές Χριστούγεννων δοκιμάσαμε κάτι με τα κορίτσια που είχε μεγάλη επιτυχία. Έδωσε πολύ χαρά στους ανθρώπους που μένουν δίπλα μας και κόστισε ελάχιστα.  Ετοιμάσαμε ένα δωράκι για κάθε γειτονικό διαμέρισμα στην πολυκατοικία που διαμένουμε και το κρεμάσαμε στο χερούλι της πόρτας τους. Κάποιοι ήταν γείτονες που διέμεναν χρόνια και τους ξέραμε προσωπικά και κάποιοι άλλοι εντελώς άγνωστοι.

Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος με αγάπη και πολύ μεράκι μιάς και ο εγκλεισμός που βιώνουμε είναι δύσκολος για όλους και ιδιαίτερα για τους μοναχικούς γείτονές μας που ευτυχώς δεν είναι πολλοί.

Υλικά που χρειαζόμαστε

1)   σακουλάκια χριστουγγενιάτικα ή απλό διάφανο χαρτί,    2)  καραμέλες, σοκολατάκια και διάφορα άλλα γλυκίσματα,     3) μια ευχετήρια κάρτα γραμμένη από τη Μαρία,   4)  κορδελίτσα για κλείσιμο και κρέμασμα στην πόρτα.  Σε μια γειτόνισσα που της αρέσουν τα φυτά ετοιμάσαμε κι ένα γλαστράκι με αλόη από τον δικό μας κήπο. Έτοιμο το δωράκι μας όπως φαίνεται παρακάτω……

σακουλακι με γλυκισματα
Σακουλάκι με γλυκίσματα για τους γείτονές μας.

Τις αντιδράσεις και την έκπληξή τους την μάθαμε τις επόμενες ημέρες μιας και τα δωράκια μας ήταν ανώνυμα. Όλοι χάρηκαν και οι μοναχικοί γείτονες ακόμα περισσότερο που κάποιος τους σκέφτηκε αυτές τις Άγιες ημέρες.

Μια άλλη παλιά συνήθεια είναι τέτοιες μέρες να προσφέρουμε τρόφιμα και είδη υγιεινής σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, συνήθως μέσω των σχολικών μονάδων. Τα δώρα για συγγενείς και φίλους τα αγοράζουμε σε φιλανθρωπικά μπαζάρ, βάζοντας κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην πυραμίδα της αγάπης. Φέτος λόγω των συνθηκών, θα κάνουμε το ίδιο αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο και εξ΄αποστάσεως μιας και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτές οι δράσεις. Η δύναμη της προσφοράς και της αγάπης πάντα βρίσκει τρόπο να φτάνει εκεί που χρειάζεται.

Επίσης τίποτα δεν μας εμποδίζει να τραγουδήσουμε όλοι μαζί στα σπιτικά μας τα κάλαντα , να προτρέψουμε τα παιδάκια μας να μάθουν και να τραγουδήσουν τα κάλαντα από κάποιο άλλο μέρος της πατρίδας μας, να φτιάξουμε γλυκά για το καλό των ημερών και να προσφέρουμε δώρα αγάπης έστω και από μακριά. Δώρο μπορεί να είναι η προσευχή μας και η ευχή μας για υγεία και ομόνοια σε όλες τις οικογένειες, στην Ελλάδα μας και σε όλο τον κόσμο!

Τα φετινά Χριστούγεννα

Φέτος μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι πιο μοναχικά και με ένα αίσθημα ανησυχίας και φόβου αλλά η γέννηση του Χριστού φέρνει μαζί της την ελπίδα, την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ταπείνωση. Αρετές που μας κάνουν καλύτερους και μας ανυψώνουν πνευματικά. Όλος ο κόσμος παλεύει για ενότητα, ειρήνη, αγάπη, υγεία. Βρίσκονται όλα αυτά όμως στον ανταγωνισμό; Η καρδιά μας διψάει για αγάπη και φως, δώρα που φέρνει ο Χριστός στη γη με την γέννησή του.

Εύχομαι λοιπόν μέσα από την καρδιά μου,  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ !!!

2 σκέψεις στο “Ιδέες για τα Χριστούγεννα που φέρνουν χαρά και κοστίζουν ελάχιστα!”

Σχολιάστε