Ζιζάνια και πώς να τα εξολοθρεύσεις !

Χτες, με αφορμή κηπουρικές εργασίες που κάναμε στον κήπο του σπιτιού μας, μου ήρθαν στο μυαλό διάφορες σκέψεις για τα ζιζάνια. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ζιζάνια και αγριόχορτα που βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες στο εύφορο έδαφος και φυτρώνουν, αναπτύσσονται και θεριεύουν δίπλα σε υγιή φυτά. Αν δεν ξεριζωθούν γρήγορα, μπορούν να πνίξουν το υγιές φυτό διακόπτοντας την ανάπτυξή του ή ακόμα προκαλώντας και το μαρασμό του.

Οι δικές μου σκέψεις

Μήπως το ίδιο άραγε δεν συμβαίνει και στους ανθρώπους;  Ζιζάνια διάφορα δεν μας ταλαιπωρούν στη διάρκεια της ζωής μας; Ζιζάνια που προέρχονται από μέσα μας και αυτά είναι τα πιο ισχυρά. Ζιζάνια που τα σπέρνουν άλλοι γύρω μας και μας περικυκλώνουν κι εμείς δεν έχουμε τη δύναμη να τα ξεριζώσουμε.

Αυτά που φυτρώνουν στην ψυχή μας και την κάνουν να υποφέρει και να πονά. Ζήλια, μίσος, θυμός,αγωνία, άγχος.

Αυτά που φυτρώνουν στη σκέψη μας και τη γεμίζουν σκοτεινιά, άρνηση, απονιά και αντιπάθειες.

Αυτά που φυτρώνουν στις σχέσεις μας και τις δοκιμάζουν μέσα στο χρόνο, με πολλά προβλήματα, επικριτική διάθεση και εκνευρισμό.

Αυτό που διαπίστωσα συνεχίζοντας την εργασία μου στον κήπο ήταν ότι τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια που μόλις είχαν αρχίσει να φυτρώνουν ξεριζώνονταν εύκολα και ελευθέρωναν τη ρίζα. Τι όμορφο που έδειχνε το δέντρο μας έτσι καθαρό και πόσο πιο εύκολα θα απορροφούσε το νερό για να αναπτυχθεί!

Τα αγριόχορτα όμως που είχαν βαθύτερες ρίζες και ήταν μεγαλύτερα σε μέγεθος έβγαιναν με δυσκολία. Και τότε τα τράβαγα με δύναμη και με τα δυο μου χέρια για να τα ξεριζώσω. Η δύναμη της ενότητας έκανε θαύματα και πάλι το δεντράκι ήταν καθαρό και υγιές.

Υπήρχαν όμως και τα αγριόχορτα που είχαν φυτρώσει καιρό και είχαν αναπτύξει δυνατό ριζικό σύστημα. Τόσο που έβαζα όλη τη δύναμή μου αλλά δεν ξεριζωνόταν με τίποτα. Τότε χρειαζόμουν ακόμα πιο μεγάλη βοήθεια. Άλλα δυο χέρια δυνατά να τραβήξουν ή σκαπτικό εργαλείο να σκάψω βαθιά στο χώμα και να το κόψω από τη ρίζα.

Συμπέρασμα

Όσο πιο βαθιές οι ρίζες των ζιζανίων τόσο πιο δύσκολα ξεριζώνονται και στα αλήθεια χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για να μπορέσεις να τα εξουδετερώσεις. Πολύ προσπάθεια και κόπο. Περισσότερη κούραση.

Τί μας διδάσκει αυτό;

Ξεριζώνουμε τα ζιζάνια όταν εμφανίζονται για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Να μην ριζώσουν βαθιά, να μην αποκτήσουν παρέα και γίνουν πολλά, να μην μας κουράσουν να τα καθαρίσουμε με πoλλή προσπάθεια και κόπο.

Να τα εξουδετερώσουμε εύκολα και έτσι δίπλα στα δεντράκια μας θα αρχίσουν να φυτρώνουν αγριολούλουδα και χαμομήλια και στην ψυχή μας αγάπη, αποδοχή, φιλευσπλαχνία και χαρά.

Σχολιάστε