Όλα είναι μουσική

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο! Θα έχετε παρατηρήσει φυσικά την ευεργετική επίδραση της μουσικής στα μικρά σας! Την χαλάρωση και τον ύπνο που ακολουθεί μετά από ένα νανούρισμα, τον ενθουσιασμό με τον ήχο από τα παλαμάκια. Μουσική δωματίου για έναν όμορφο ύπνο μετά από μια κουραστική μέρα. Μουσική για ένα όμορφο ξύπνημα και ξεκίνημα της ημέρας. Μουσική για διασκέδαση. Μουσική για εκπαίδευση. Μουσική για βοήθεια στην αρρώστια. Μουσική για τη μελέτη. Μουσική παντού. Όπως μου είπε και η Μαρία μου κάποια ημέρα, όλα είναι μουσική.

Ως μουσική ορίζεται η τέχνη που συνδυάζει ήχους με σκοπό τη σύνθεση, την εκτέλεση και την ακρόαση ενός έργου. Η οργάνωση αυτών των ήχων γίνεται με τη βοήθεια μουσικών οργάνων. Γιατί κάνω αυτή την ανάλυση; Γιατί η μαρία συνδύασε κάπως διαφορετικά αυτούς τους ήχους στο μυαλό της.

Όλα είναι μουσική
Όλα είναι μουσική

Τι μας συνέβει!

Ένα μεσημέρι είχε γυρίσει από το σχολείο και ήταν λαλίστατη. Είχαν κάνει και το μάθημα της μουσικής που αγαπά ιδιαίτερα και την ακούω να λέει: <<Μαμά, όλα είναι μουσική. Όλοι οι ήχοι μέσα στο μυαλό μου ακούγονται σαν μουσική. Το μολύβι που γράφω στο χαρτί, το πιάτο που ακουμπάς στο τραπέζι, το κουτάλι που χτυπά μέσα στο πιάτο, ο ήχος του περπατήματος στο πάτωμα. Όλα μου ακούγονται σαν μουσική >>.

Ένα άλλο πρωί περιμένοντας το σχολικό μου ξαναείπε: <<Ακούω τους ήχους του ρολογιού δίπλα μου και μέσα στο μυαλό μου συνδυάζω μια μουσική, ένα τραγούδι>>. Νομίζω ότι αυτό με το ρολόι λίγο πολύ όλοι το έχετε κάνει σαν παιδιά, το ίδιο κι εγώ για να απολύνω το μονότονο τικ τακ.

Ποτέ δεν μου είχε περάσει όμως από το μυαλό κάτι τέτοιο. Να συνδυάσω τις καθημερινές δραστηριότητες και την κάθε είδους κίνηση με την μουσική. Να αισθανθώ τον απόηχο μιας κίνησης σαν μουσική. Ακόμα και τώρα που κάθομαι και γράφω, προσπαθώ να ακούσω το χτύπημα των πλήκτρων σαν μια μελωδία δικής μου σύνθεσης. Και νομίζω ότι μπαίνοντας στο μυαλό και την καρδιά του παιδιού μου κάτι μελωδικό μπορώ να ακούσω. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί και αυτά που γράφω έχουν ένα συναίσθημα διαφορετικό. Πιο όμορφο και ευγενικό. .

Τί μπορεί να μας μεταδώσει αλήθεια μια παιδική ψυχή! Όλους τους καθημερινούς εκνευριστικούς για εμάς ήχους σαν μια μουσική σύνθεση. Είναι άραγε κι αυτός ένας λόγος που τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα και γελαστά; Που δεν αντέχουν τις κραυγές μας όταν τα μαλώνουμε; Που δεν καταλαβαίνουν τί προσπαθούμε να τους πούμε ή να τους εξηγήσουμε όταν φωνάζουμε δυνατά; Μήπως η φωνή μας να γίνει μια μελωδία για να αγγίξει την ψυχή τους;

Πάντως το παιδικό μυαλό και η παιδική ψυχή μπορεί να κάνει συνδυασμούς απίστευτους! Μήπως και το δικό σας παιδί ακούει παρόμοιους μαγικούς ήχους;

 

Σχολιάστε