Πίνακας Επιβράβευσης

Ο πίνακας επιβράβευσης είναι ένα σύστημα που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ πρόσφατα στα παιδιά μου για να βοηθήσω την μικρή μου κόρη 2,5 ετών να εδραιώσει την συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών πρωί και βράδυ. Πολλές φορές αγουροξυπνημένη το πρωί για να πάει στο σταθμό, ήταν άκεφη και αρνιόταν να πλύνει τα δόντια της. Σκέφτηκα, με τη βοήθεια της μεγάλης μου κόρης, την προτροπή της και το καλό της παράδειγμα να φτιάξουμε έναν πίνακα επιβράβευσης και να ξεκινήσουμε την προσπάθεια ώστε να γίνει καθημερινή συνήθεια το βούρτσισμα των δοντιών. Είχα διαβάσει για τους πίνακες και είχα δει διάφορες μορφές τους. Υπάρχουν δεκάδες που κυκλοφορούν και μπορείτε να βρείτε online και να εκτυπώσετε, υπάρχουν πίνακες ηλεκτρονικοί για κινητές συσκευές, κάποιοι που πωλούνται σε καταστήματα και οι αυτοσχέδιοι. Εμείς σχεδιάσαμε τον δικό μας πίνακα επιβράβευσης με λίγη βιασύνη βέβαια αλλά πολύ αποτελεσματικά. Κολλήσαμε από δίπλα και τα αυτοκόλλητα για να υπάρχει κίνητρο και καθημερινά μεταφέρουμε από ένα στο αντίστοιχο κυκλάκι. Φυσικά υπάρχουν και απουσίες αλλά η καλή αρχή έγινε.

Αυτός είναι ο πίνακας όταν ξεκινήσαμε σχεδιασμένος από τα χέρια της Μαρίας.

Πίνακας επιβράβευσης παιδιών
Πίνακας επιβράβευσης αυτοσχέδιος

Μετά από δύο μέρες χρήσης λειτούργησε πολύ καλά. Αρχίζει και γίνεται μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια, χωρίς να απαιτείται πίεση και εξαναγκασμός. Είναι ένας τρόπος εκμάθησης και επιτυχίας. Οταν ολοκληρωθεί ο προκαθορισμένος χρόνος που ορίσαμε θα επιβραβευθεί η προσπάθειά τους με ένα δώρο. Οχι!!!Δεν είναι δωροδοκία. Είναι ένα κίνητρο για να ξεκινήσουν, να συνεχίσουν και πετύχουν το στόχο τους. Για σκεφτείτε! Θα σας ήταν ευχάριστο και αποδοτικό να ξυπνάτε πρωί πρωί, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, να αποδίδετε το καλύτερό σας και να μην πληρώνεστε; Η αναγνώριση της προσπάθειας και η γιορτή της επιτυχίας είναι κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Ο πίνακας επιβράβευσης είναι μια μέθοδος επιτυχημένη που μπορεί να εφαρμόζεται σε όλα στα στάδια της ζωής του παιδιού και για διαφορετικούς λόγους. Βάζει στόχους, προσπαθεί καθημερινά και γιορτάζει την επιτυχία του. Μπορεί να εφαρμοστεί στην προσπάθεια καθημερινής φροντίδας των δοντιών, στην τακτική ώρα ύπνου το βράδυ, στο να κόψει τις πάνες το μωρό σας και οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί καθημερινά.

Σήμερα ο πίνακας έχει  σχεδόν γεμίσει με αυτοκόλλητα και είναι κάπως έτσι.

Πίνακας επιβράβευσης παιδιών
Πίνακας επιβράβευσης λίγο πριν ολοκληρωθεί

Τείνει να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες. Οι καλές συνήθειες όμως απαιτούν κάποιο χρόνο για να εδραιωθούν και να μας ακολουθούν μια ζωή. Τα παιδιά μας για να τις αποκτήσουν χρειάζονται έναν οδηγό, ένα καλό παράδειγμα και πολύ υπομονή!!!

 

1 σκέψη στο “Πίνακας Επιβράβευσης”

Σχολιάστε